Home Saopštenja „Ukinimo BusPlus“

„Ukinimo BusPlus“

200
0
Foto: Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd je saopštila da su njeni članovi razgovarali sa građanima na okretnici javnog prevoza na Zelenom vencu.

Inicijativa Ne davimo Beograd je saopštila da su njeni članovi razgovarali sa građanima na okretnici javnog prevoza na Zelenom vencu.
Kako je navedeno, jedan od prioriteta inicijative je ukidanje sistema BusPlus, odnosno vraćanje naplate javnog prevoza u nadležnost Grada Beograd, reintegracija noćnog prevoza u tarifni sistem i prilagođavanje cene karata materijalnim mogućnostima građana.

“Razgovarali smo sa putnicima i putnicama o problemima koje su zbog načina na koji je organizovan sam prevoz, ali i sistem njegove naplate, primorani da proživljavaju svakodnevno. Predstavili smo i viziju o kompletnoj izmeni funkcionisanja Gradskog saobraćajnog preduzeća koju nudi program Inicijative. Zbog ugovora o javno-privatnom partnerstvu između GSP-a i Apexa štetu snosi ne samo javno preduzeće vitalno po svakodnevne aktivnosti stanovnika i stanovnica Beograda, već i sami korisnici javnog prevoza”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, sistem naplate, stvoren kako bi pogodovao privatnom interesu izbija iz ruku građana i građanki kontrolu nad time kolika će cena karte biti i kako će se naplata sprovoditi.

“To dovodi do prekomernog poskupljenja cene prevoza u gradu i veću sklonost ka kršenju propisa od strane kontrole. Takve mere su vođene idejom o tome da se sastavni deo jednog javnog preduzeća mora održavati profitabilnim. Mi smatramo da javna dobra i javne usluge ne smeju biti predmet tržišnih špekulacija i moraju biti u vlasništvu i pod kontrolom građana i građanki. U skladu sa tim, Inicijativa Ne davimo Beograd u svom programu nudi reintegraciju sistema naplate javnog prevoza i prilagođavanje cene karata materijalnim mogućnostima ljudi. Mi nećemo da produžujemo ugovor sa Apexom koji šteti javnom interesu, kvalitetu usluga koje GSP pruža i otežava ionako prekomeran posao zaposlenih u tom preduzeću”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzeto sa: https://www.b92.net/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here