Home Predsednički izbori Svetski mediji: Izbori test da li Srbija ide ka EU

Svetski mediji: Izbori test da li Srbija ide ka EU

143
0
Izbori 2017 - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Svetski mediji pišu da su predsednički izbori u Srbiji test koji će pokazati da li Srbija nastavlja ka Evropskoj uniji.

Svetske agencije izvestile su da je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković raspisala predsedničke izbore u Srbiji, koji će biti održani 2. aprila, uz ocene da se radi o izborima koji su „lakmus test popularnosti premijera Aleksandra Vučića“ i mogli bi da odrede „da li zemlja nastavlja ka članstvu u EU“.

Iako je funkcija (predsednika države) u velikoj meri ceremonijalna, ishod izbora bi mogao da odredi da li zemlja nastavlja ka članstvu u EU ili će krenuti ka svojem tradicionalnom savezniku Rusiji“, navodi AP.

Ova agencija javlja da se aktuelni premijer Aleksandar Vučić smatra jasnim favoritom u trci za predsednika i dodaje da je Gojkovićeva raspisala izbore u trenutku kada se on suočava s izazovom koji dolazi od rascepkane opozicije.

AP prenosi da datum koji je objavila predsednica srpskog parlamenta znači i to da bi drugi krug izbora trebalo da bude održan na Uskrs 16. aprila, navodeći da će među Vučićevim opozicionim protivkandidatima biti i „liberal Saša Janković, bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ultranacionalista Vojislav Šešelj“.

Rojters piše da su predsednički izbori viđeni kao „lakmus test popularnosti premijera Aleksandra Vučića“ i citira poziv Gojkovićeve građanima Srbije da „izađu i odluče ko će biti novi predsednik Srbije“

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here