Home Izbori STRANKE I KAMPANJA Opozicija kreditno nesposobna

STRANKE I KAMPANJA Opozicija kreditno nesposobna

146
0
Stranke - Srbija izbori
Foro: Blic/ Promo

Zbog višemilionskih dugova iz prethodnih kampanja, opozicione stranke za predstojeće izbore neće uzimati nove kredite kod banaka.

Zbog višemilionskih dugova iz prethodnih kampanja, opozicione stranke za predstojeće izbore neće uzimati nove kredite kod banaka.

Srbiju na proleće očekuju pokrajinski i lokalni izbori, a moguće je da će građani istog dana glasati i za republički parlament. Sudeći po minusu na bankovnim računima, opozicione stranke će u kampanji morati da se oslone na novac koji će dobiti od države.

U najtežoj situaciji je LDP, koji je zaključno sa 31. avgustom 2015. dugovao više od 265 miliona dinara – od toga marketinškim agencijama, medijima i za bilborde 234,3 miliona, a AIK banci oko 31 milion.

Na proleće LDP sasvim sigurno neće uzimati kredite.

– Nećemo voditi skupu kampanju. Kao i uvek, finansiraćemo se iz privatnih izvora, donacijama članova i simpatizera stranke – kažu za „Blic“ u LDP.

U dugovima grcaju i demokrate. Iako je bivši lider DS Dragan Đilas otkupio njihov dug od 50 miliona dinara od Razvojne banke Vojvodine, ta stranka je za marketinške usluge na kraju prošle godine dugovala 146 miliona.

– Blokada računa nam nije problem jer se za kampanju otvara poseban račun. Nećemo uzimati kredite, kao ni za prethodnu kampanju. Biće nam sasvim dovoljan novac koji dobijamo u te svrhe od države – kaže za „Blic“ portparolka DS Aleksandra Jerkov.

Velike dugove prema medijima i marketinškim agencijama ima i SDS Borisa Tadića – oko 106,5 miliona dinara. Ova stranka, koja je 2014. bila na listi Zelenih Srbije, nije uzimala kredite.

Balša Božović - Srbija izbori

Na pitanje da li će se zaduživati za sledeće izbore, u ovoj stranci nisu želeli da odgovore.

– Ako budu raspisani republički izbori, onda ćemo razgovarati o tome kako ćemo finansirati izbornu kampanju. Svi lokalni odbori dobili su zadatak da naprave plan kampanje. Podrazumeva se da će se delom finansirati i novcem od članarina – objašnjava Konstantin Samofalov iz SDS.

Da je teško i u DSS, potvrđuje predsednica Sanda Rašković Ivić. Ona za „Blic“ kaže da zbog loše finansijske situacije u predstojećoj kampanji DSS neće imati ni TV spotove.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, DSS ima dug za marketinške usluge od 44 miliona dinara.

– Svi znaju da nemamo para. U ovako teškoj situaciji nije ni pristojno trošiti mnogo novca za kampanju. Kredit svakako ne planiramo da uzimamo – ističe liderka DSS.

Vojislav Šešelj - Srbija izbori

Iako nisu prešli cenzus 2012. godine, radikali su uspeli da vrate kredit, ali i dalje duguju medijima. Prema podacima Agencije, u toku je sudski spor zbog 15 miliona dinara, koliko SRS duguje RTS-u.

SNS u plusu dva miliona evra, socijalisti još vuku stare dugove

Jedina partija koja ne mora da razmišlja o novcu za kampanju jeste Srpska napredna stranka (SNS). Za prethodne izbore naprednjaci su uzeli kredit i vratili ga u celosti, a nemaju dugovanja ni prema medijima. Kako je „Blic“ već pisao, ta stranka je u plusu od oko dva miliona evra. SPS i dalje vuče dugove iz prošle kampanje, i za marketinške usluge duguje oko 64,7 miliona dinara.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here