Home Političke partije Srpski pokret Dveri

Srpski pokret Dveri

294
0
Logo Dveri - Srbija izbori
Foto: pravda.rs

Srpski pokret Dveri (skraćeno Dveri) je vanparlamentarna politička stranka i udruženje građana čiji se stavovi zasnivaju na svetosavskom i srpskom nacionalizmu, evroskepticizmu i antiglobalizmu

Srpski pokret Dveri (skraćeno Dveri) je vanparlamentarna politička stranka i udruženje građana čiji se stavovi zasnivaju na svetosavskom i srpskom nacionalizmu, evroskepticizmu i antiglobalizmu, a sama delatnost na izdavanju časopisa Dveri srpske kao glavnog stožera pokreta, kao i u učestvovanju i pokretanju socijalnih, humanitarnih akcija i tribina u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Od 2011. Dveri deluju i politički pod nazivom Pokret za život Srbije.

Srpski sabor Dveri ima status političke stranke, dok su Dveri srpske periodični časopis koje ova politička stranka izdaje. Pošto su predstavnici Srpskog sabora Dveri izjavili da izlaze na izbore kao nezavisna lista, počela je delovati i nova politička organizacija pod nazivom Pokret za život Srbije, koja je imala statusom udruženja građana.

Tako je stvoren novi integrisani medijski sistem pod nazivom Dveri — Pokret za život Srbije.

Srpski sabor Dveri je organizacija proistekla iz časopisa Dveri srpske osnovanog na Savindan 1999. godine kao glasilo studenata srbistike Filološkog fakulteta u Beogradu. Dveri su tada postojale samo kao istoimeni časopis studenata, da bi zatim to postao pokret. Istaknuti članovi su Boško Obradović i Vladan Glišić.

Na konferenciji za novinare održanoj 10. februara 2011. godine Srpski sabor Dveri je objavio ulazak u politiku, i izlazak na sledeće parlamentarne izbore. Dveri su na konferenciji najavile izlazak na parlamentarne izbore pod nazivom Pokret za život Srbije, u koji nameravaju da uključe i ostale patriotske pokrete u Srbiji.

Do 2013, Dveri su otvorile predstavništva (zvanično kancelarije) u beogradskim opštinama, kao i u šezdeset i šest opština van Grada Beograda.

Dveri su učestvovale na parlamentarnim, lokalnim i predsedničkim izborima, sa listom „Dveri, za život Srbije“ 6. maja 2012. godine.

Nakon izbori, pored osvojenih 46 odbornički mandata, Dveri su postale deo skupštinske većine samo u Bačkoj Palanci, gde su sa dva odbornika postali deo vladajuće većine.

Dveri su učestvovale na vanrednim Parlamentarnim izborima održanim 16. marta 2014. Na tim izborima lista Dveri koju je predvodio Boško Obradović osvojila je 3,54% glasova i nije uspela da pređe izborni cenzus neophodan za ulazak u Narodnu Skupštinu. Ovo je bilo njihovo drugo učešće na Parlamentarnim izborima u Srbiji.

Izborna lista pokreta Dveri na vanrednim lokalnim izborima u Beogradu, održanim istog dana kad i vanredni parlamentarni izbori, osvojila je 3,74 % glasova.

Izvor: sr.wikipedia.org

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here