Srpska lista - Srbija izbori

Na Kosovu se 11. juna održavaju vanredni parlamentarni izbori. Zato se predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao sa kandidatima Srpske liste za poslanike u kosovskoj skupštini. To je inače jedina od šest srpskih lista na Kosovu koju podržava Vlada Srbije.

Dvadeset je članova Srpske liste i za 20 dana, na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, takmičiće se za mesta u skupštinskim klupama južne pokrajine: osam žena i 12 muškaraca čine Srpsku listu, koja je - tvrde - na Kosovu i Metohiji: Glas i lice vlade Republike Srbije.

I zbog toga su jedini koji u Beogradu imaju prođu. Naime, iako u izbornoj trci u južnoj pokrajini učestvuje šest srpskih lista - srpska vlada podržava samo jednu - listu "Srpska".

"Ovi ljudi su spremni da na potpuno dosledan i postojan način sačuvaju tu organsku i neraskidivu pupčanu vrpcu između Srba na Kosovu i Metohiji, njihovih institucija i države Srbije", kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Ostale liste - tumači šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju - kriju se iza srpskih imena, a rade u interesu Albanaca. "Tačija, Ramuša, Badžeta Pacolija ili bilo koga drugog".

U vladi su uvereni: političari Srpske liste čuvari su Briselskog sporazuma na Kosovu, ali i brana militarizaciji južne pokrajine.

"Ne budu li postojali poslanici koji zaista govore u ime srpskog naroda, možete biti sigurni da će vojska Kosova biti formirana i da će vojska Kosova biti novi faktor na Kosovu i Metohiji", rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Članovi "Srpske" obećavaju: pokrenuće mnoge stvari s mrtve tačke na Kosovu. Za početak - formiranje Zajednice srpskih opština.

"I sigurno je da ćemo sprečiti da se implementiraju mnogi štetni zakoni koji su usvojeni u skupštini Kosova kao što su zakoni o Trepči, Zakon o strateškim investicijama, Zakon o verifikaciji imovine", kaže Slavko Simić, predsednik Srpske.

Na parlamentarnim izborima na Kosovu, 2014. Srpska lista zauzela je devet od 10 srpskih mesta u skupštini u Prištini.

Izvor: N1