Home Vesti SPS i SDPS bi izbegli izbore

SPS i SDPS bi izbegli izbore

113
0
cceda 1
Foto: Darko Ćirkov

U vladajućoj koaliciji trenutno postoje različiti stavovi oko mogućnosti da se ide na nove prevremene parlamentarne izbore. Dok iz SNS poručuju da se i republičkim izborima razgovara u stranci i da su za nove izbore spremni kao zapete puške, iz SPS i SDPS, koalicionih partnera naprednjaka, čuju se drugačije poruke.

Članica Vlade Srbije i funkcionerka SPS Slavica Đukić Dejanović izjavila je da nema razloga da uporedo s lokalnim izborima u Beogradu budu i vanredni parlamentarni izbori, jer bi to ukočilo aktivnosti koje je započela Vlada.

„Procenjujem, a i stav SPS je da bi izbori trebalo da budu kad im je vreme. Treba se pripremati za beogradske izbore koji bi trebalo da budu najkasnije u proleće. Nema razloga da parlamentarni izbori budu organizovani sa beogradskim“, rekla je Đukić Dejanović za Večernje novosti. Prema njenoj oceni, održavanjem prevremenih izbora bi se ukočile započete aktivnosti, pošto je, kako je dodala, jedan mandat realan period za koji može nešto da se učini i da se oceni učinak i Skupštine i Vlade.
Ministar i lider SDPS Rasim LJajić smatra da nema razloga za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, ali i da se u Srbiji takva opcija nikad ne može isključiti. LJajić ističe da nije pristalica čestih izbora jer se u vreme izbornih kampanja usporavaju procesi i reforme. „Zato mislim da te izbore treba izbeći, osim ako ne postoji neka ozbiljna politička kriza koja ugrožava parlamentarnu većinu“, rekao je LJajić u intervjuu za Kurir.

S druge strane, manji koalicioni partneri SNS spremni su da se povinuju volji naprednjaka. Tako ministar odbrane i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin kaže da su, „kada postoje pritisci, izbori jedini put da se proveri državna politika“. „Nemam ništa protiv provere našeg kursa na biralištima. Kada se društvo nađe u poziciji da postoje glasne sumnje i pritisci da se promeni zvanična politika, izbori su jedini odgovor“, rekao je Vulin za Novosti.

Čedomir Jovanović, lider opozicione LDP, smatra da bi raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora „dodatno unelo haos“ u politički život Srbije i nastavilo konstantnu kampanju zbog koje ključna pitanja za budućnost Srbije ostaju u drugom planu. „Umesto priče o izborima, potrebno je otvoriti pravi dijalog o našem odnosu sa kosovskim Albancima i napraviti dogovor koji relaksira odnose u regionu i garantuje trajni mir“, istakao je Jovanović u izjavi za javnost. Prema njegovoj oceni, „vanredni izbori se raspisuju onda kada vlast više nema neophodan broj glasova u parlamentu za svoj rad ili kada je potrebno pred građane postaviti neki problem oko kojeg bi se oni hitno izjasnili“.

Preuzeto sa: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here