Home Političke partije Socijaldemokratska unija

Socijaldemokratska unija

244
0
Logo SDU - Srbija izbori
Foto: sdu.org.rs

Socijaldemokratska unija (skraćeno: SDU) je registrovana politička partija u Srbiji socijaldemokratskog opredeljenja.

Nastala je 1996. godine izdvajanjem iz Građanskog saveza Srbije posle odluke te stranke da stupi u koaliciju „Zajedno“. Bivši ideološki lider i bivši predsednik bio je osnivača SDU-a Žarko Korać, trenutni predsednik je Miloš Adamović koji je izabran na to mesto u junu 2014. godine.

Tokom 1990-ih, politika SDU-a je bila bazirana na borbi protiv dominantnog nacionalizma u Saveznoj Republici Jugoslaviji i Republici Srbiji, insistriranju na uspostavljanju prijateljskih odnosa sa ostalim zemljama razbijene SFRJ, insistiranju na suočavanju sa zločinima počinjenim tokom ratova na prostoru razbijene SFRJ, pronalaženju rešenja za problem statusa Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije u saradnji sa izabranim predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije, a kasnije tokom 1998. i 1999. godine na uspostavljanju od moguće eskalacije sukoba na Kosovu i Metohiji i organizaciji snažne antiratne kampanje u Saveznoj Republici Jugoslaviji i Republici Srbiji

Krajem 1999. i 2000. godine SDU je aktivno učestvovala u formiranju DOS-a osvojila je pet mandata. Predsednik SDU Žarko Korać postaje potpredsednik vlade Zorana Đinđića i jedan od njegovih najbližih saradnika. U martu 2001. godine, posle početka kampanje omladinske organizacije SDU za promovisanje prava LGBT populacije grupa ekstrmnih desničara je demolirala prostorije SDU i pretukla petoro koji su u tom trenutku bili u prostorijama.

U aprilu 2002. godine SDU se ujedinjuje sa Socijaldemokratijom (SD-om) u Socijaldemokratsku partiju (SDP). Međutim, posle niza političkih i organizacionih neslaganja, SDU u februaru 2003. godine raskida ugovor sa SDP i ponovo počinje da samostalno deluje.

Žarko Korać Bivši predsednik i osnivača Socijaldemokratske unije.
Na parlamentarnim izborima 2007, SDU je u koaliciji sa LDP-om, GSS-om i LSV-om osvojila je jedno poslaničko mesto u Narodnoj skupštini Srbije.

Na parlamentarnim izborima 2008. godine, SDU učestvuje na izborima na izbornoj listi LIBERALNO DEMOKRATSKA PARTIJA – ČEDOMIR JOVANOVIĆ, na parlamentarnim izborima 2012. godine učestvuje na izbornoj listi ČEDOMIR JOVANOVIĆ – PREOKRET Liberalno demokratska partija, Srpski pokret obnove, Socijaldemokratska unija, Bogata Srbija, Vojvođanska partija, Demokratska partija Sandžaka, Zelena ekološka partija – zeleni, Partija Bugara Srbije a na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. godine učestvuje na izbornoj listi ČEDOMIR JOVANOVIĆ – LDP, BDZS, SDU.

SDU je politička partija na političkoj sceni Srbije koja se od osnivanja dosledno borila za jednakost svih građana, bez obzirana polnu, rasnu, klasnu, nacionalnu ili versku pripadnost tj. političko, seksualno ili bilo koje drugo opredeljenje. Socijaldemokratska unija i Socijaldemokratska omladina kao antifašistička politička organizacija, redovno polaže cveće palim partizanskim borcima i antifašistima u Drugom svetskom ratu, kao i nekadašnjem komunističkom predsedniku Jugoslavije Josipu Broz Titu u Kući cveća. SDU ima dobre odnose i saradnju sa Socijaldemokratskim partijama i partijama levog centra sa prostora nekadašnje SFRJ i u celoj Evropi i svetu.

Izvor: sr.wikipedia.org

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here