Home Političke partije Socijaldemokratska partija Srbije

Socijaldemokratska partija Srbije

267
0
Logo SDP - Srbija izbori
Foto: sdpsrbije.rs

Socijaldemokratska partija Srbije (skraćeno: „SDP Srbije“) je većinska registrovana politička stranka u Republici Srbiji.

Socijaldemokratska partija Srbije (skraćeno: „SDP Srbije“) je većinska registrovana politička stranka u Republici Srbiji.

Ona je na izborima 2012. osvojila 9 mandata u Narodnoj skupštini na listi „Izbor za bolji život“. Njen osnivač i predsednik je trenutni potpredsednik vlade, ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija i šef Koordinacionih timova za saradnju sa Haškim tribunalom i za Jug Srbije, osnivač i dugogodišnji lider Sandžačke demokratske partije, Rasim Ljajić.

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora martu 2014. godine Socijaldemokratska partija Srbije u koaliciji ALEKSANDAR VUČIĆ – BUDUĆNOST U KOJU VERUJEMO (Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove, Pokret socijalista) osvaja deset poslaničkih mesta u Skupštini Srbije, predsednik SDP-a Srbije Rasim Ljajić postaje potpredsednik vlade i Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije.

Socijaldemokratska partija Srbije zalaže se za socijalnu pravdu i humanije društvo jednakih šanski uz angažovanje razumnih, poštenih i radnih ljudi. Društvo socijalne prave mogu da stvaraju oni koji razumeju i poštuju njen značaj i koji istrajavaju u radu i opštem dobru stav je partije.

SDP Srbije smatra da se socijalna pravda postiže odgovornošću u javnim poslovima i brigom za ljude. Zbog toga u Srbiji zalaganje za socijalnu pravdu znači i zalaganje za politku sa ljudskim likom, odnosno SDP Srbije se zalaže za prava radnika, u ostvarivanju socijalne sigurnosti i brige o nezaposlenima, uvažavanje penzionera, dostojanstveniji status srednje klase, ravnopravniji položaj žena i participiranju marginalnih i ranjivih grupa i procesa odlučivanja.

Odgovornošću u javnim poslovima stvaraju se uslovi koji omogućavaju zaposlenost, razvoj mera socijalne zaštite ljudi koji ne rade, širenje socijalne sigurnosti i garantovanje pravične zarade i sigurne uslove rada.

SDP Srbije se zalaže za takvu redistribuciju uloge države koja će obezbediti jednakost šansi. SDP Srbije smatra da država mora da nađe mehanizme kojima će regulisati da i oni loše stojeći dobijaju svoju šansu i pomognu i sebi i društvu.

U osnovi ostvarivanja socijalne pravde u Srbiji leži uvažavanje i kompromis koje omogućava socijalni dijalog. SDP Srbije stoji na stanovištu da je socijalni dijalog svih društvenih faktora od ključne važnosti za izgradnju boljeg i humanijeg društva.

Izvor: sr.wikipedia.org

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here