Home Izbori „SNS, SPS i SRS demonstriraju silu u RIK“

„SNS, SPS i SRS demonstriraju silu u RIK“

200
0
Izbori 2017 - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Opozicioni članovi RIK su se oglasili saopštenjem posle odluke RIK da ne izglasa dnevni red i da se sednica završi za pet minuta.


Opozicioni članovi RIK su se oglasili saopštenjem posle odluke RIK da ne izglasa dnevni red i da se sednica završi za pet minuta.

Oni su ocenili da su neizglasavanjem dnevnog reda kojim se traže izmene Uputstva za sprovođenje izbora za predsednika Srbije, članovi RIK-a iz redova Srpske napredne stranke, Socijalstičke partije Srbije i Srpske radikalne stranke „demonstrirali silu“ i pokazali da „nisu pristupili profesionalno nego politički“.

Na sednici održanoj u Beogdu su predložene tri izmene Uputstva i to u delu koji se odnosi na sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji i na članove 90 i 91, zbog kojih je opozicija i ranije negodovala. Za izglasavanje dnevnog reda, koji je predložila opozicija, bilo je potrebno devet članova i zamenika članova RIK-a, ali je za glasalo osmoro.

„Na pokušaj članova RIK-a iz redova opozicije da argumentovano ukažu na nedopustivost ove demonstracije sile predsednik RIK-a je odreagovao tako što im je uskratio pravo da govore“, navodi se u saopštenju.

Sednica je zaključena čim dnevni red nije izglasan, a zamenik člana u proširenom sastavu RIK iz redova pokreta Dosta je bilo Vojin Biljić tražio je reč i samo prokomentarisao da je prekršen Ustav Srbije.

Saopštenje koje je medijima dostavljeno preko Info-službe Pokreta Dveri, potpisali su članovi RIK-a: Vojin Biljić, Bojan Bajčeta, Marko Pušica, Ivana Petrin, Nikolina Lipovšek, Relja Joksimović, Marko Danilović, Ivan Ninić, Iva Đinđić Ćosić, Ognjen Đurić, Vesna Ćirić, Vesna Rakić Vodinelić, Ljiljana Benać Šantić i Dragan Radulović.

U saopštenju se navodi i da je sednica zakazana „u rekordno kratkom roku“, 20 minuta posle završetka prethodne sednice, „iako je predsednik RIK-a znao da je većina članova RIK-a iz redova opozicije, koji su ujedno i predlagači, u tom trenutku na službenim putovanjima upravo za potrebe RIK-a“.

Opozicija je tražila da se izbori na Kosovu i Metohiji sprovedu na isti način kao i drugde u Srbiji, odnosno da predstavnici predlagača kandidata imaju svoje predstavnike u proširenom sastavu biračkih odbora i da se rezultati glasanja utvrđuju na samom biračkom mestu, a ne u Raškoj i Vranju, a da posebna pravila mogu da se donesu samo u pogledu primopredaje izbornog materijala.

Opozicija je tražila izmenu člana 90. i predložila da svaki predlagač predsedničkog kandidata ima svog predstavnika u svakoj opštini prilikom unosa rezultata zapisnika u program Republičkog zavoda za statistiku, kao i da se svi zapisnici o radu biračkih odbora posle glasanja odmah skeniraju i objave na sajtu RIK kako bi birači mogli odmah da reaguju prigovorom u slučaju eventualnih nepravilnosti.

Treći predlog se odnosio na izmene člana 91. kojim je predviđeno ovlašćenje članova RIK-a da ispravljaju greške u zapisnicima o radu biračkih odbora, što opozicija smatra omogućavanjem izborne krađe.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here