Home Političke partije Sabor srpskog jedinstva

Sabor srpskog jedinstva

303
0
Logo SSJ - Srbija izbori
Foto: wikipedia.org

Sabor srpskog jedinstva (skraćeno SSJ, ranije Stranka srpskog jedinstva) je vanparlamentarna politička stranka u Srbiji. Osnovana je novembra 1993. godine, a njen osnivač i prvi predsednik bio je Željko Ražnatović „Arkan“.

Godine 1998. sedište stranke je premešteno iz Beograda u Jagodinu. Nakon ubistva Željka Ražnatovića, u januaru 2000. godine, vođa stranke je postao Borislav Pelević. Decembra te godine, na vanrednim izborima za Skupštinu Srbije, koalicija oko SSJ osvaja 14 poslaničkih mesta (samoj stranci je pripalo 11), što je predstavljalo veliko iznenađenje. Međutim, na vanrednim parlamentarnim izborima u decembru 2003. godine, SSJ u koaliciji ne uspeva da osvoji nijedno poslaničko mesto, stranka nije imala svoga predstavnika u parlamentu u periodu od 2007-2008.

Početkom 2008. godine, stranka se utopila u Srpsku radikalnu stranku.

Usled previranja u Srpskoj radikalnoj stranci u periodu od avgusta do septembra 2008. godine, Pelević je pristupio novoformiranom poslaničkom klubu „Napred Srbijo“, na čijem se čelu nalazio nekadašnji zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić. Ubrzo zatim, Pelević je postao član i visoki funkcioner Srpske napredne stranke, koju je formirao Tomislav Nikolić.

Nedugo posle prelaska Aleksandra Martinovića, nekadašnjeg potpredsednika Srpske radikalne stranke, u Srpsku naprednu stranku, Borislav Pelević je istupio iz Srpske napredne stranke i najavio reaktiviranje Stranke srpskog jedinstva.

Na republičkim vanrednim parlamentarnim izborima 2014. godine, stranka je nastupila zajedno u koaliciji pod nazivom „Patriotski front“ sa udruženjima građana Srpskim saborom Zavetnici, NP – Preporodom Srbije i Slobodnom Srbijom – Niš; Sabor srpskog jedinstva ne prelazi izborni cenzus i ne ulazi u Skupštinu Srbije.

Izvor: sr.wikipedia.org

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here