Home Vesti Rekonstrukciju vlade niko nije najavljivao

Rekonstrukciju vlade niko nije najavljivao

157
0
Rekonstrukciju vlade niko nije najavljivao
Foto: SNS

Premijer Aleksandar Vučić formirao je tim za koji misli da može da uradi ono što je zacrtano u ekspozeu, ali vlada je, kao i parlament, živ organizam, koji, ukoliko se ukaže potreba, može da pretrpi promene u interesu ostvarivanja što boljih rezultata – kaže Marija Obradović, potpredsednica Srpske napredne stranke. Ona, međutim, u razgovoru za „Politiku”, ističe da Vučić ni formalno, ni u neformalnim razgovorima sa funkcionerima svoje stranke nije pominjao nikakvu rekonstrukciju tek formirane vlade, kako su najavljivali neki mediji.

Vučić je prilikom izlaganja ekspozea najavio rebalans budžeta, ali i izmene zakona o vladi i ministarstvima, iz čega se moglo zaključiti i da će biti rekonstrukcije vlade, što su i opozicionari isticali…

Premijer je najavio rebalans budžeta zbog ostvarenih dobrih rezultata i pomenuo izmene zakona o vladi i ministarstvima, ali nije detaljnije govorio o njima. Da ipak sačekamo i vidimo šta će biti predloženo.

Zašto zakoni nisu menjani, ukoliko je to već planirano, pre nego što je vlada birana, bilo je dovoljno vremena?

Jeste bilo dovoljno vremena za sve nas koji smo sedeli i brojali dane koji su prošli od izbora, ali onome ko je sastavljao vladu trebalo je vremena da sklopi sve kockice. O tome kakav je to posao bio, najbolje može da govori Aleksandar Vučić, ali činjenica je da smo mi imali jednu široku koaliciju, da je trebalo dobro razmisliti o svim izazovima koji predstoje i dobro izvagati koje ljude odabrati da budu deo tima.

Opozicija je izbor vlade nazvala rekonstrukcijom, jer je većina ministara zadržala svoje ranije pozicije…

Opoziciji je bilo teško i da sasluša ekspoze, a premijer je na tom programu radio vrlo ozbiljno, pri tom je svakodnevno razgovarao sa ljudima, želeo je da nađe najbolje.

Nije baš bilo ni lako slušati šest sati ekspozea, opozicija je i to kritikovala?

Ekspoze je urađen vrlo ozbiljno i detaljno. Opozicija je imala priliku da to što je premijer predstavio kritikuje, da kaže šta ne valja, da predloži nešto za šta misli da je bolje rešenje. Premijer je sve pažljivo slušao i odgovarao. Jedan opozicionar je imao primedbu, ali i predlog, a Vučić mu je rekao da je to dobra ideja, da se javi i da dođe da porazgovaraju kako bi to moglo da bude sprovedeno. Problem je u tome što je opozicija kritikovala samo dužinu ekspozea, a ne ono što je tu napisano.

Opozicija vam je zamerila i to što niste dozvolili dupliranje rasprave, ocenivši da je i to dokaz bahatosti vlasti. Zašto niste produžili vreme?

Oni ni ovo vreme koje su imali na raspolaganju nisu uspeli da iskoriste kako su mogli nego su uspeli da nas uvuku u takvu raspravu koja je od parlamenta pravila cirkus. Pažljivo sam slušala šta su govorili, želela sam da čujem argumente, a priča to ništa ne valja ili ti si klempav, a ovaj je onakav, to ništa ne znači.

I vi ste imali incident koji niko nije očekivao. Zašto ste poslanici SRS-a Nataši Jovanović rekli: „Dovedeni ste ovde da glumite majmuna”, a potom se izvinili sa zadrškom?

Uvek sam se zalagala za pristojan rečnik i nadam se da ću opet biti svrstana među one koji se pristojno ponašaju. Ja sam odgovorila na provokaciju, što nije opravdanje. To nisam smela da dozvolim, ali imam emocije, kao i svi drugi. To, međutim, nije dozvoljeno ljudima u politici.

Zašto se niste odmah na plenarnoj sednici izvinili, već ste to učinili tek posle polemike sa Šešeljem na sednici?

Odmah posle tog incidenta na Odboru za spoljne poslove počela je plenarna sednica; još sam bila pod emotivnim nabojem. Nastaviću da se zalažem za dijalog, da ostavimo lične uvrede po strani. Znam da će sada, kada nekog budem kritikovala, biti teže da mi se poveruje, ali ću i dalje insistirati na uzajamnom poštovanju i pristojnosti. Nisam mašina, čovek sam.

Vaš ponovni izbor za predsednika Odbora za odbranu i bezbednost poslanici DJB-a i SRS-a dočekali su sa priličnom sumnjom da ćete vi moći da kontrolišete rad ministarstava kao što su odbrana i policija.

Moj rad u prethodnom periodu su kolege iz opozicije koje su bile u prethodnom sazivu pozitivno ocenile, to se može proveriti. Posao predsednika, kao prvog među jednakima, jeste da obezbedi da resorni ministri redovno dolaze pred odbor i da govore o svom radu, da poslanici mogu da im postave pitanja, a da li će oni to činiti, njihova je stvar.

Bilo je i nezadovoljstva oko nekih pitanja…

Vrlo je važno da postoji kontrola i bilo mi je zato važno da opozicionar Marko Đurišić (SDS) bude zamenik predsednika, jer je u prethodnom sazivu bio vrlo aktivan. Imala sam odličnu saradnju i sa Draganom Šutanovcem (DS), svi zakoni iz resora ovog odbora dobijali su podršku i opozicije. Zato što smo se trudili da veliki broj amandmana koje je opozicija ulagala usvojimo, nije mi bilo teško da radim sa Šutanovcem na nekom amandmanu da bi on bio prihvatljiv i za njega kao predlagača i da bi bio usvojen. Ono što nisam htela da dozvolim jeste to da mi budemo tabloidni odbor, odbor koji će vestima puniti tabloide. Bilo je takvih pokušaja oko pada helikoptera, gde su neki, uprkos tome što su na odboru mogli da dobiju sve odgovore od nadležnih, to hteli da pretvore u naslove u tabloidima.

Izvor: Politika

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here