Home Vesti Protesti u Kragujevcu, Brusu, Prokuplju, Pirotu

Protesti u Kragujevcu, Brusu, Prokuplju, Pirotu

173
0
nov-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

U više gradova Srbije održani su protesti “Jedan od pet miliona“.


U više gradova Srbije održani su protesti “Jedan od pet miliona“.
Sa osmog protesta „Jedan od pet miliona“ u Kragujevcu zatražena je ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a mladi su poručili da neće „šarenu lažu“, stranačku knjižicu ni da budu nečiji robovi, nego jake institucije sa najboljim i časnim ljudima.

„Želimo da živimo časno i dostojanstveno, želimo da se zaposlimo u svojoj struci i da za to budemo plaćeni. Želimo jake institucije koje počivaju na ljudima koji su najbolji i koji su pošteni“, rekla je studentkinja Pravnog fakulteta Milica Stojković koja se pridružila protestima jer kako je rekla, ne želi više da posmatra kako njeni prijatelji odlaze iz zemlje.

Vladimir Marović iz kraljevačkog „Lokalnog fronta“ je pred više hiljada Kragujevčana na Đačkom trgu rekao da se građani bore jer znaju da laž mora da ima kraj.

Sportski novinar Milojko Pantić je poručio Šumadincima da se dva veka posle Karađorđa ponovo oslobađa država Srbija, ne od turskih nego od „naših političkih dahija“.

Protest u Kragujevcu počeo je okupljanjem na Đačkom trgu, a protestna kolona je uz zvižduke prošetala centralnim ulicama do Đačkog trga.

Veliki broj građana nosio je hirurške maske u znak protesta zbog postupka predsednika države koji je bez maske ušao u bolničku sobu na onkološkom odeljenju i fotografisao se sa teško obolelim dečakom.

U Brusu je večeras održan četvrti protest „Jedan od pet miliona“, a okupljeni građani su potpisivali Sporazum sa narodom.

Okupljenima se obratio istoričar Čedomir Antić koji je rekao građani nemaju više vremena za egzibicije vlasti i za rijalitije koje ona stvara.

Antić je rekao da jeste tačno da je zahvaljujući Aleksandru Vučiću nastala sedamnesta kompanija po snazi u Srbiji, a to je kompanija „ujedinjenih botova Srbije“.

Na protestu se obratila i Marija Lukić koja je prijavila predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jotku za seksualno uznemiravanje.

Ona je rekla da je za nju i za sve hrabre žene koje su prijavile nasilnika i za njihove porodice protest počeo pre godinu dana.

Među okupljenima su bili i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas, predsednik Levice Srbije Borko Stefanović i samostalna poslanica Marinika Tepić, koji su građanima podelili Sporazum sa narodom.

Organizator protesta u Brusu Aleksandar Grbić podsetio je da okupljeni građani traže da predsednik Opštine Brus, Milutin Jeličić Jutka podnese ostavku jer se protiv njega vodi krivični postupak. Brusjani podržavaju zahteve beogradskog protesta, traže da opozicija dobije prostor u medijima, da se obezbede fer izborni uslovi, da se spreči bahatost vlasti i revanšizam koji vlada.

U Prokuplju je održan protest „Jedan od pet miliona“ ,sedmi po redu, na kome su okupljeni pored dosadašnjih zahteva za smenu narodnog poslanika Darka Laketića i svih penzionera u gradskom Veću zatražili i ostavku gradonačelnika Aleksandra Simonovića.

Ovaj zahtev organizatori su obrazložili time, da gradonačelnik prima trideset odsto veću platu od zakonom propisane.

Večeras se okupljenima na „Trgu Topličkih junaka“ u centru grada, po jako hladnom vremenu, obratio istoričar iz Beograda Vladimir Dobrosavljević koji je poručio građanima da im je dužnost i obaveza da se suprostave „diktatorskoj“ vlasti.

Po veoma hladnom vremenu održana je 11. protestna šetnja u Pirotu koja okupila je pedesetak građana koji su posle okupljanja na trgu pirotskih ratnika u centru grada prošli trgom pirotskih oslobodilaca i ovoga puta produžili šetnju do česme ‘’Guševica’’ i starom delu grada zvanom ‘’Tijabara’’ i potom se vratili u centar grada.

Osim uobičajenog transparenta na čelu kolone ‘’Jedan od pet miliona’’, građani su nosili i dva transparenta na kojima je pisalo ‘’Građanin je buntovnik, malograđanim je podanik a političar je koristoljubac’’ i ‘’Promene – novi izborni i politički sistem’’.

Aleksandar Panić, koga mnogi znaju kao aktivistu Grupe građana ‘’Odbranimo reke Stare planine’’ je podsetio da je ovo jedanaesti protest po redu.

„Šetnja je izraz građanskog nezadovoljstva koje iskazuju građani Pirota trenutnoj vlasti u gradu i Republici“, rekao je Panić.

Književnik Igor Đorđević je pročitao jednu svoju pesmu koja ima naslov ‘’Pobuna nevidljivih’’ a potom su građani krenuli u šetnju.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here