Sa parlamentarnim izborima Skupština Srbije mogla bi postati bogatija za šest ili sedam opozicionih stranaka.

Naime, kako pokazuje poslednje istraživanje „Ipsos stratedžik marketinga“ objavljeno u decembru, osim DS Bojana Pajtića i SDS Borisa Tadića, koji već imaju poslanike u sadašnjem sazivu, u sledećem sazivu bi u poslaničke klupe mogao da sedne i LDP, ali i DSS, Dveri i SRS.

Ako srpska opozicija ostane pri stavu da treba da se ujedini, i nastavi da radi na tome, vrlo je verovatno da mogu da računaju na prelazak magične cifre od pet odsto podrške birača. Bar tako kažu istraživanja koja govore i da birači žele ujedinjenu opoziciju, ali i da bi stranke ujedinjene mogle da ostvare i za po dva odsto bolji izborni rezultat.

Istraživanje iz decembra “Ipsos stratedžik marketinga” pokazalo je da bi SDS i LDP zajedno imale osam odsto podrške, koalicija LSV, pokret „Dosta je bilo“ Saše Radulovića i Levica Srbije imali bi šest odsto, a ujedinjene DSS i Dveri šest odsto.

Ono što će u narednom periodu biti zanimljivo jeste i kako će izgledati kampanja svih osvih stranaka, na šta će se fokusirati, kako će pridobijati glasove, kojim će “oružjem pucati”.

Jovanović i Tadić - Srbija izbori

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar smatra da će u ovoj izbornoj trci DS u ofanzivu.

- Oni će politički napadati i biti istrajni u tome. Ti napadi su, iz ugla opozicije, sasvim logični. DS će biti izazivač. Kritikovaće Vučića i SNS i sve ono što mu i inače zameraju. Mislim da će napraviti mali zaokret ka levici i malo više se baviti socijalnom pričom u kontekstu ekonomskih mera koje je vlada preduzela - priča Klačar.

Kako kaže, desnica generalno nastupa sa mnogo bolje pozicije nego na prethodnim izborima, i da će jedna od centralnih tema biti borba protiv EU i približavanje Rusiji.

- DSS i Dveri su odlučile da se ne kockaju sa cenzusom ovog puta i zato su napravili savez. Ovde dve stranke će se fokusirati na ekonomski patriotizam. Za razliku od njih, fokus kampanje SRS je njihov lider Vojislav Šešelj - kaže Klačar.

Rezultat saveza SDS i LDP jednim delom zavisiće i od toga da li će im se priključiti LSV Nenada Čanka, ali i dinamike pregovora sa ostalim opozicionim strankama. Klačar smatra da će ove stranke imati blaži odnos prema SNS nego što je slučaj sa DS.

- Forsiraće socijalne i ekonomske teme daleko više od konfrontacije sa naprednjacima. Personalizovaće kampanju s obzirom na to da imaju dva vrlo prepoznatljiva lidera - Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića - priča Klačar.

SNS na predstojeće izbore izlazi sa tri stvari: liderom stranke Vučićem, promocijom onoga što je do sada urađeno i napadom na konkurenciju, pre svega na DS, naročito u Vojvodini. Sa druge strane, SPS neće menjati oproban recept, baviće se socijalnim temama bliskim levici.

Izvor: www.blic.rs