Home Izbori „Odluka o pokrajinskom premijeru za dve-tri nedelje“

„Odluka o pokrajinskom premijeru za dve-tri nedelje“

265
0
Politika - Srbija izbori
Foto: B92

Novi Sad — Potpredsednik SNS Igor Mirović izjavio je da je plan te stranke da do pocetka juna budu konstituisane Skupština Vojvodine i Pokrajinska vlada.
Naprednjaci odgovaraju da je proporcionalni sistem sa Srbijom kao jednom izbornom jedinicom dobar, ali da bi na neke korekcije, kao što je ukidanje izborne tišine, pristali.

On je dodao da će odluka o pokrajinskom premijeru biti doneta u naredne dve ili tri nedelje.

Mirović je rekao i da još nije izvesno ko će, sem SNS-a i Saveza vojvođanskih Mađara ući u Pokrajinsku vladu, dodajući i da još nisu doneli odluku ko će biti budući pokrajinski premijer.

„Jednostavno, u ovom trenutku takvu odluku nismo doneli“, izjavio je Mirović za Radio televiziju Vojvodine, dodajući da postoji više kandidata i da će ime biti poznato u naredne dve ili tri nedelje.

„Podsecam vas da uskoro SNS ima i skupštinu stranke zakazanu za 28. maj i mi cemo u narednom periodu definisati i ime kandidata za predsednika pokrajinske vlade“, naveo je Mirović, objavljeno je na sajtu RTV.

Upitan koji bi potez prvi povukao ukoliko bi on bio izabran na tu funkciju, Mirović je rekao da ne odgovara na hipoteticka pitanja.

Ponovio je da će okosnicu buduce vladajuce vecine ciniti SNS sa SVM, kao i da SNS želi što širu koaliciju na pokrajinskom nivou, ali da još nije izvesno ko ce u nju uci.

„Namera je da imamo što širu koaliciju, jer je posao koji nam predstoji ogroman: nova politika, novi ljudi, novi elementi za rešavanje problema u pojedinim oblastima“, objasnio je Mirović.

Na pitanje da li će se u novoj većini naći i Liga socijaldemokrata Vojvodine, Mirović kaže da će okosnicu rada budece Pokrajinske vlade ciniti program SNS za Vojvodinu, a da sve ostalo može biti samo dopuna u jednom manjem segmentu.

„Saslušacemo sve ideje, pa i ideju gospodina Pastora, ali je u ovom trenutku teško reci ko ce još od drugih stranaka biti u toj koaliciji“, naveo je Mirović i napomenuo da ce kao bitan faktor na to uticati i razgovori o sastavu buduce Vlade Srbije.

On je rekao i da bi lider SVM Ištvan Pastor trebalo da ostane na mestu predsednika Skupštine Vojvodine, kao i da je ideja koalicije okupljene oko SNS, a koja je dobila vecinsku podršku na izborima, da napravi strateško partnerstvo sa najznacajnijom nacionalnom manjinom, odnosno najvecom manjinskom strankom, kao i da bi to trebalo da bude model za „za ulaz drugih nacionalnih manjina u pokrajinsku vlast“.

Od poslova koje u Vojvodini treba obaviti u kratkom roku on je naveo rebalans budžeta koji se može ocekivati na jesen kao i da će sadržati nove prioritete kada je rec o oblastima za koje je Vojvodina nadležna.

„U odnosu na postojecu politiku sukoba, buduca Pokrajinska vlada ce voditi politiku saradnje“, kaže Mirovic i dodaje da ce se to ogledati kroz dogovore sa Vladom Srbije i lokalnim samoupravama o prioritetima koji ih mogu okupiti.

Prema njegovim rečima, ti prioriteti se ticu važnih infarastrukturnih projekata, poput izgradnje puta Novi Sad – Ruma, zaostalih radova na zgradi Narodnog pozorišta u Subotici, rekonstrukcije državnih puteva prvog i drugog reda u pokrajini, projekti u zdravstvu, modela subvencionisanja u poljoprivredi..

Mirović je istakao i da ce buduca Pokrajinska vlada morati mnogo da štedi jer je do sada, kako je rekao, „bilo mnogo rasipništva o cemu je najbolje presudila javnost na izborima“.

Na pitanje da li ce afere na kojima je SNS insistirala u kampanji biti procesuirane, kaže da je to pitanje za tužilaštvo i sud.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here