Home Vesti Odbijen predlog o anketnom odboru o Savamali

Odbijen predlog o anketnom odboru o Savamali

187
0
Skupstina
Foto: n1

Skupština Srbije odbila je predlog da se formira anketni odbor za utvrđivanje događaja u Savamali. Skupština je počela redovno jesenje zasedanje.

Balša Božović je predložio da se po hitnom postupku usvoji predlog za formiranje anketnog odbora za utvrđivanje odgovornosti najviših gradskih organa u rušenju objekata u Savamali, ali je taj predlog odbijen.

Takođe, nije usvojen predlog Gordane Čomić da se formira anketni odbor za utvrđivanje odgovornosti u slučaju helikopter.

Pored toga, odbijen je i predlog poslanika Aleksandra Martinovića da se formira anketni odbor za utvrđivanje izbornog i postizbornog rezultata, kao i predlog rezolucije o Srebrenici Marijana Rističevića, u kojoj se navodi da parlament osuđuje sve zločine u i oko Srebrenice, kao i negiranje počinjenih zločina.

Nije usvojeno ni da se dopučni Krivični zakon, u delu da se i krađa bebe podvede pod krivično delo koje ne zastareva, na predlog Aleksandre Jerkov.

Zoran Živković je predložio da se izmeni Zakon o Vladi, po ugledu na postupak Zorana Đinđića iz 2001.godine, da svi budući ministri prođu lekarski pregled, kako psihički tako i fizički, jer, kako je rekao, ponašanje nekih iz izvrđne vlasti pokazuje da je to neophodno.

„Slučaj helikopter pokazuje da tako nešto ne mogu da urade zdravi ljudi“, rekao je Živković.

Sednica je počela intoniranjem himne Bože pravde, a poslanike je ispred Skupštine dočekala počasna garda.

Poslanici početak rada koriste za postavljanje poslaničkih pitanja i traženje obaveštenja od predstavnika Vlade Srbije, što im je omogućeno na početku rada svakog utorka i četvrtka.

Izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava o kojima će poslanici raspravljati, predviđaju smanjenje udela opština i gradova u prihodima od poreza na zarade.

Od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju lokalnim samoupravama, umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima će ubuduće ostajati 77 odsto, opštinama 74 odsto, dok će ostalo biti usmereno u budžet Srbije.

Predviđeno je da se Beogradu prihodi smanje više i da glavnom gradu, umesto 70 odsto, ubuduće ostaje 66 odsto.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here