Beograd - Srbija izbori

Učesnici 18. po redu protesta "Protiv diktature" u Beogradu završili su protestnu šetnju večeras oko 20 sati ispred Doma Narodne skupštine i najavili da će se sutra ponovo okupiti na istom mestu. Reporter N1 javlja da je na ulicama bilo znatno manje ljudi nego pre uskršnjih praznika, kao i da je trasa šetnje skraćena zbog kiše.

"Sutra u 18 sati", "Ko ne skače, taj je Vučić" skandirali su okupljeni ispred Doma Narodne skupštine posle čega su počeli da se razilaze.

Kolona je tokom šetnje sa Trga Nikole Pašića prošla Takovskom i Svetogroskom ulicom, Trgom Republike, Dečanskom, i posle oko sat vremena ponovo stigla na mesto odakle je i krenula, nešto pre 19 sati.

Učesnici su celom trasom duvali u pištaljke i trubice i uzvikivali "Izađite napolje", zastali su ispred zgrade Radio-televizije Srbije gde su, posle skandidarnja "Hoćemo uživo" minutom ćutanja odali poštu pesniku Raši Popovu.

Na čelu kolone, koju su predvodili dobošari, bili su istaknuti transpartenti "Fer i slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizcaija, zaštita i poboljšanje radnih prava", "Sviraj kraj. Kulturom protiv diktature", kao i "Protiv terora vlasti".

Protest je počeo okupljanjem kod Doma Narodne skupštine nešto posle 18 sati, a na trasi šetnje saobraćaj je bio obustavljen.

Skup je obezbeđivao manji broj saobraćajnih policajaca, primetni su bili i policajci u civilu, a nije bilo incidenata.

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije počeli su 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora.

Okupljeni traže smenjivanje "političke elite" fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija i razrešenje "svih korumpiranih funkcionera".

Izvor: N1