Home Izbori Krajnji rok za glasanje 5. mart

Krajnji rok za glasanje 5. mart

191
0
Parlament Kosovo - Srbija izbori
Foto: www.pecat.co.rs

Priština – Postoji mogućnost da će parlament u Prištini već sledeće sedmice glasati za novog predsednika Kosova, ali to još nije izvesno, saznaje Danas u diplomatskim krugovima u Prištini. Naši sagovornici ističu da je druga opcija da se glasanje obavi u martu. „Kao krajnji rok za izbor naslednika Atifete Jahjage na predsedničkoj funkciji figurira5. mart“, ukazuju nezvanično naši izvori.

Prema važećoj proceduri, predsednik Kosova bira se u skupštini, a mandat Jahjagi ističe 6. aprila. Ukoliko izbor predsednika bude neuspešan, biće raspisani vanredni parlamentarni izbori. Mada aktuelni šef kosovske diplomatije i bivši premijer Hašim Tači i dalje slovi za favorita za predsedničku funkciju, njegove planove mogla bi da omete opozicija koja se svim silama zalaže za održavanje prevremenih izbora. Između ostalog, lider pokreta Samoopredeljenja Visar Imeri poručio je prekjuče da će opozicija ometati izbor predsednika Kosova u parlamentu „ako treba i suzavcem“. Takva poruka predstavljala je još jednu „epizodu“ u dubokoj političkoj krizi koja potresa Kosovo, a koja je počela zahtevom opozicije da se poništi sporazum o formiranju ZSO i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

S druge strane, kosovski mediji prenose da se u diplomatskim misijama SADi Nemačke na Kosovu protive ideji o održavanju prevremenih izbora, uz konstataciju da takav scenario ne bi doneo ništa novo. Nemačka ambasadorka Angelika Viets i portparol Ambasade SAD Filip Druri izjavili su za list Zeri da opozicija i koalicija moraju da pronađu konstruktivno rešenje za prevazilaženje krize, ali bez razmišljanja o izborima. Kako je istakla nemačka ambasadorka, opozicija treba da nauči da se povinuje odlukama većine i prihvati činjenicu da „ne predstavlja više od 12,2 odsto birača na Kosovu“.

Vučić planira posetu KiM

Izvori bliski Vladi Srbije nezvanično navode za Danas da postoje planovi da premijer Aleksandar Vučić ubrzo, moguće i ovog meseca, poseti Kosovo. „Nije još ništa precizno dogovarano, ali poseta se planira“, kažu naši sagovornici.

Izvor: Danas http://www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here