Home Izbori Ker-Lindzi: Prevremeni izbori u Srbiji opsesija

Ker-Lindzi: Prevremeni izbori u Srbiji opsesija

197
0
Izbori ilustracija - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug arhiva

Prevremeni izbori će usporiti rešavanje značajnih pitanja u Srbiji, pogotovo ukoliko formiranje vlade bude dugo trajalo, izjavio je Džejms Ker-Lindzi.

Prevremeni izbori će usporiti rešavanje značajnih pitanja u Srbiji, pogotovo ukoliko formiranje vlade bude dugo trajalo, izjavio je Džejms Ker-Lindzi.

Istraživač Londonske škole ekonomije je dodao da ovi izbori u Srbiji mogu biti shvaćeni i kao pokazatelj jačanja autoritarizma.

„Često sam se šalio da su prevremeni izbori u Srbiji nacionalna opsesija. Od kada pratim politiku zemlje, čini se da se vesti vrte oko prevremenih izbora, poziva opozicije na raspisivanje prevremenih izbora, oko vremena do prevremenih izbora ili njihovih rezultata“, rekao je Ker-Lindzi za Euraktiv.

S obzirom na ubedljivu većinu koju je vlada dobila na izborima 2014, ovaj istraživač specijalizovan za jugoistočnu Evropu očekivao je da poziva na izbore neće biti „najmanje tri ili četiri godine“ .

„Prevremeni izbori su u izvesnom smislu loša stvar. Zemlja se suočava sa brojnim izazovima, a ti izbori će izvesno da utiču na sposobnost vlade da se njima pozabavi“, rekao je on.

Ker-Lindzi je naveo da u situaciji kada se održavaju izbori uprkos ubedljivoj većini u parlamentu posmatračima to može „zaličiti na taktiku premijera susedne Makedonije (Nikole) Gruevskog, koji je uz pomoć niza prevremenih izbora postepeno učvrstio moć u zemlji“.

„Neki će, dakle, u tome videti još jedan dokaz narastajućeg autoritarizma u Srbiji“, rekao je ovaj istraživač.

Naveo je da održavanje izbora u trenutku kada se pristupanje EU zahuktava može imati i pozitivnu stranu, odnosno da obnavljanjem mandata vladi pruži jaču poziciju da sprovede mnoge teške reforme koje će biti potrebne u narednih nekoliko godina u tom procesu.

„U tom smislu održavanje tih izbora moglo bi biti korisno za proces evropskih integracija“, rekao je Ker-Lindzi.

Istraživač Londonske škole ekonomije rekao je da se plaši da će čak i ako bi rezultat izbora bio ubedljiv, biti potrebno više sedmica ili čak meseci za formiranje nove vlade, što bi moglo biti neugodno za Srbiju.

Premijer bi, kako je naveo, trebalo da se obaveže da će, ukoliko njegova stranka pobedi, vlada biti formirana brzo, i da kao cilj postavi dve sedmice.

„To bi trebalo da bude sasvim moguće ukoliko je cilj ovih izbora samo da se učvrsti parlamentarni mandat vlade“, naveo je on.

Glavni odbor vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) podržao je u nedelju 17. januara predlog predsednika vlade i te stranke Aleksandra Vučića da prevremeni parlamentarni izbori budu održani u isto vreme kada i lokalni i pokrajinski izbori u Vojvodini.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here