Home Beograd Kampanja u „sivoj zoni“, na netu, traje…

Kampanja u „sivoj zoni“, na netu, traje…

201
0
Izbori ilustracija - Srbija izbori
Foto: B92, Thinkstock

U Srbiji je i danas, do zatvaranja birališta, u 20.00 sati, na snazi predizborna tišina, ali to nije sprečilo stranačke aktiviste i simpatizere da na društvenim mrežama pozivaju birače da na glasačkom listiću zaokruže njihovu opciju.


BEOGRAD – U Srbiji je i danas, do zatvaranja birališta, u 20.00 sati, na snazi predizborna tišina, ali to nije sprečilo stranačke aktiviste i simpatizere da na društvenim mrežama pozivaju birače da na glasačkom listiću zaokruže njihovu opciju.

Iako učesnici izborne trke ne mogu putem medija da šalju političke poruke, društvene mreže poput fejsbuka i tvitera, internet uopšte, nalazi se u „sivoj zoni“, zbog čega se intezivno koriste za nastavak kampanje, ali i antikampanje.

Tako, primera radi, Socijalistička partija Srbije na svom fejsbuk profilu prenosi video materijal sa predizbornih konvencija, dok im je tviter poslednji unos imao još 21. aprila, intervjuom lidera stranke Ivice Dačića za Nedeljnik.

Fejsbuk Srpske napredne stranke bogat je fotografijama, kako predsednika SNS Aleksandra Vučića dok ubacuje listić u glasačku kutiju, tako i fotografijama brojnih aktivista i simpatizera stranke napravljenih prethodnih dana sa natpisima #SrbijaPobeđuje.

Ta stranka na fejsbuku, ali i tviteru, prenosi i saopštenja sa svog zvaničnog sajta u kojima kritikuje političke protivnike, video-isečke sa predizbornih konvencija, ključne Vučićeve izjave iz predizborne kampanje, izjave funkcionera posle glasanja…

Libralno demokratska partija na fejsbuku i tviteru nastavila je da objavljuje izjave predsednika stranke Čedomira Jovanovića, kao i intervjue koje je davao uoči izbora, ali i izjave javnih i poznatih ličnosti koji su podržali tu listu.

Demokratska stranka fejsbuk i tviter pretežno koristi za ukazivanje na nepravilnosti, ali i pozive građanima da prijave sve što uoče, a da je mimo pravila.

Poput ostalih stranaka, stranke iz koalicije DS S i Dveri te dve platforme koriste da prenesu saopštenja svojih stranaka, ranije izjave stranačkih funkcionera, pozive na glasanje, ali i poruke podrške koje dobijaju od građana.

Srpska radikalna stranka danas je na fejsbuku objavila samo izjavu lidera stranke Vojislava Šešelja, dok tviter koristi za motivisanje birača da izađu na izbore, ukazivanje nepravilnosti, ali i objašnjenje da svi koji smatraju „svi su isti“, „nemam za koga da glasam“, „ma ne idem na izbore“ i „ne interesuje me politika“ – svoj glas zapravo daju Aleksandru Vučiću.

Ipak, kako su društvene mreže prilika za dvosmernu komunikaciju, građani imaju slobodu da na nastavak partijske kampanje odgovore kako smatraju da je adekvatno.

Tako se, na nekim fejsbuk stranicama, mogu naći komentari hvale i podrške, poput „idemo, pun gas u reforme i stabilno u krivine za budućnost naše dece“, dok ima i onih koji pitaju kako političare nije sramota da se pojave na izborima i tvrde da su „licemerni gadovi“ koji „na mlade apeluju da ostanu u državi, a svoju decu šalju u beli svet“.

Izvor: www.tanjug.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here