Autor: SrbijaIzbori, 4 May 2018
Janković predstavio mere za "prvih godinu po smeni vlasti"

Predsednik PSG Saša Janković izjavio je da nema opravdanja za ponašanje aktuelne vlast u Srbiji prema novinarima i slobodi medija.
On je na konferenciji za novinare predstavio mere koje taj pokret predlaže za prvu godinu po smeni aktuelne vlasti, a među njima je i "oslobađanje medija u Srbiji".

Janković je istakao da je potrebno smeniti članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i izabrati ljude koji imaju integritet i znanje, a treba smeniti i direktore i članove UO RTS zbog politizacije i nestručnosti.

Član Predsedništva PSG Rade Veljanovski podsetio je da je Srbija prošle godine "uspela da padne" za 10 mesta na svetskoj rang-listi slobode medija na 66. mesto, a ove godine za još 10 mesta na 76. mesto.

On je ukazao i na to da Srbija još nema medijsku strategiju.

Veljanovski je rekao da "u prvih godinu dana posle smene aktuelnog režima", na prvom mestu treba "staviti u funkciju" Regulatorno telo za elektronske medije, za koje je rekao da ne radi po zakonu, kao i da treba utvrditi odgovornost za nesprovedene projekte po medijskim konkursima države i lokalnih vlati.

Govoreći o širim predlozima za Srbiju, Saša Janković je naveo "saniranje pljačke države" kroz preispitivanje porekla imovine, osnivanje specijalnog tužilaštva i suda za krivična dela korupcije, preispitivanje ugovora za "Beograd na vodi", koncesiju Beogradskog aerodroma i druge, depolitizacija tajnih službi i policije.

Janković je rekao da su neophodni i demokratizacija društva i države, donošenje zakona o lustraciji i početak njegove primene, fer i slobodni izbori, uređivanje biračkog spiska, provera i ažuriranje.

"Potrebno je i poštovanje ljudskih prava kroz vraćanje otetih penzija i zaštitu prava radnika", rekao je Janković.

Pozvao je i građane da šalju predloge njegovom pokretu i drugim političkim organizacijama o tome šta treba uraditi na nivou države i lokalne samouprave.

Lider PSG je ocenio je da je u toku "šešeljizacija Srbije", što je nazvao poslednjim stadijumom "tabloidizacije države i društva".

"Aktuelno je u Srbiji mnogo toga, a ponajčeće se čuje reč Šešelj. To nije slučajnost i nije Šešelj glavni akter svog stavljanja na glavnu scenu, već je to ova vlast. Šešelj je samo politički klovn ove vlasti", rekao je Janković.

Preuyeto sa:

Kategorije: