Home Kolumne Igra glasova

Igra glasova

227
0
Igra glasova - Srbija izbori
Foto: facebook

Hoće li se moto kuće Naprednih obistiniti? Da li će Džon Snou preživeti? Hoće li Aleksandar Vučić produžiti mandat? Da li će zima konačno doći u ovoj sezoni? Da li je istina da Lanisteri i Šešelj uvek naplaćuju svoj dug? Do 24. aprila je u samo jedno izvesno – valar morghulis.

Na proleće Srbiju očekuju dva velika događaja – premijera šeste sezone serije Igra prestola i izbori na republičkom i lokalnom nivou.

Hoće li se moto kuće Naprednih obistiniti? Da li će Džon Snou preživeti? Hoće li Aleksandar Vučić produžiti mandat? Da li će zima konačno doći u ovoj sezoni? Da li je istina da Lanisteri i Šešelj uvek naplaćuju svoje dugove? Srbija je obistinila ideje Džordža Martina na jednom sasvim novom nivou. Ali likovi i neke od porodica su fiksne:

– Porodica Naprednih – ,,Izbori dolaze’’ , ponovo
– Porodica Radikalnih – ,, Čuj me kako ričem’’, dok naplaćujem porodici Naprednih stare dugove
– Porodica Socijaldemokratskih – ,, Naš je gnev’’, zbog gubitka na izborima 2012.
– Porodica Liberalnih – ,,Vatra i krv’’, a i suze prolivene za cenzusom
– Porodica Demokratskih – ,, Rastemo snazni’’, ili barem pričamo da je tako
– Porodica Patriotskih – ,, Visoko kao čast’’, protivljenje je naše EU
– Porodica Socijalističkih – ,, Nepokoreni, nesavijeni, neslomljeni’’, dosad pokoreni, uvek savijeni, uz vlast, nikad na njoj
– Porodica Lige – ,,Mi ne sejemo’’, usev samo u Vojvodini

Po drugi put za četiri godine vladavine, Srbija čuje moto kuće Naprednih : ,, Izbori dolaze’’. Sva sreća pa su oni kao porodica na izbore navikli, bilo da je reč o skupim konsultantima, izbornoj kampanji o plati radnika RTS-a ili već poznatog ,, 100 puta izgovorena laž postaje istina’’’. Ali šta da se radi – makar jedna glava Starkovih će morati da padne prva, a možda i više, ali to opet zavisi od toga kad će i koliko puta dolaziti zima. Sve jedno će nečija glava pasti, još samo narod da odredi ko će nositi titulu Edarda – osnivač loze ili trenutni vladar.

Naravno, radikalni Lanisteri prave vojnu strategiju kako da povrate drveni prestol Skupštine RS. Nisu zainteresovani za alijanse i paktove sa ostalim porodicama, za sad. Ali one koje udju u parlament i ne budu zainteresovani za saradnju sa ,,divljacima’’ sa severa – možda i mogu biti njihovi koalicioni partneri. Ova porodica bi najpre podigla još veći zid jer prema njihovom mišljenju svet izvan zida ionako propada. Trenutno su u klimavim odnosima sa porodicom Stark, mada nisu im nešto bolji ni odnosi sa ostalim porodicama.

Stanis, ovaj, Boris, opet poseže za tronom, ali ovaj put umesto Melisandre u glavnoj ulozi prve dame imamo Kalisi. Kalisi pametno sklapa saveze ne bi li na kraju i ona došla do obećane joj krune, ne obazirući se na optužbe Lanistera da je krunu koja je Viserisu glave došla 2001. ona lično pregrejala. Grejdžoji se drže uz dve velike kuće, ne bi li osigurali svoju autonomnu zemlju. Ali Grejdžoj ko Grejdžoj – Liga seje po svojoj zemlji, a žanje po celom Vesterosu.

Porodica Demokratskih radi na svom ugledu, malo vamo, malo tamo, trač ovde, optužba onde. Sve su to politička posla. Ako je gusto kao što mediji prenose – ko zna možda baš Pajtićeva čaša vina Edarda, ko god on bio, dođe krune.

Socijalisti su se uzjogunili. Dosadilo im je da protivreče motu svoje loze, pa se bore za prenošenje trona u Dornu. Mada uz njih je uvek verni Varis, koji vešto upliće sve u svoju mrežu, a da sam nikad neupleten, u Jagodini uživa. Bejliš, obojica, kao i ostatak Pokreta socijalista, uz Starkove je u dobru i u zlu, bolesti i zdravlju – sve dok ih neki od narednih izbora ne rastave.

Ostalo je još samo da se Lisa Rašković Erin i sin joj mlađi patriota opredele – da li sklapati DOS kada bi nosioci liste bili za rušenje belog zida.

A ko je Rističević? To bih ja Vas zamolila da mi kažete.

Anđela Kuzmanović
Student Fakulteta političkih nauka

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here