Home Lokalni izbori Dele novac strankama mimo zakona

Dele novac strankama mimo zakona

173
0
srbijaizbori.com, Blic

Gotovo nijedan grad ni opština u Srbiji nisu poštovali zakon, već je za redovno finansiranje stranaka i za kampanju za lokalne izbore izdvajana suma novca koja nije u skladu sa propisima.

Željka Jevtić | Foto: FoNet | Blic

Gotovo nijedan grad ni opština u Srbiji nisu poštovali zakon, već je za redovno finansiranje stranaka i za kampanju za lokalne izbore izdvajana suma novca koja nije u skladu sa propisima.

Trošenje opštinskih para bez kontrole: Nemanja Nenadić

Pojedine opštine u Srbiji izdvajale su nekoliko miliona više, neke milione manje, a ima i onih gde se ne zna koliko je dato strankama na vlasti jer sume nisu jasno izdvojene ili uopšte nisu ni javno objavljene. Olakšavajuća okolnost za kršenje zakona nije stavka – manje izdvojenih miliona, jer partije u tim opštinama mogu da tuže državu.

Transparentnost Srbija uradila je Istraživanje o trošenju novca iz budžeta lokalnih samouprava u sklopu monitoringa predizborne kampanje i da bi se proverilo da li opštine poštuju Zakon o finansiranju političkih subjekata. “Blic” objavljuje rezultate ovog najnovijeg istraživanja o trošenju novca iz budžeta namenjenog političkim partijama koje su na vlasti u opštinama.

Praćeni novac je iz budžeta lokalnih samouprava, a istraživanjem je obuhvaćeno 150 opština od 174, koliko Srbija ima zajedno sa KiM. I samo dve su imale tačnu izdvojenu sumu, i to – Surdulica – za finansiranje redovnog rada stranaka i Pančevo – za finansiranje izborne kampanje. U čak 40 odsto gradova i opština ne objavljuju se javno i ne ažuriraju informacije o budžetu, što je direktno kršenje propisa. Jedan od drastičnih primera je Jagodina, u kojoj se uopšte ne zna da li je izdvojeno šest miliona dinara preko dozvoljenog ili manje od iznosa planiranog zakonom.

Kada se analiziraju rezultati istraživanja u ovoj oblasti, najblaže rečeno, vlada konfuzija. Ne postoji pravilo u kršenju propisa – pojedine opštine su manje od propisanog izdvajale za redovno finansiranje, a više za kampanju, neke su imale obrnut princip, a neke su preterale u darežljivosti u oba slučaja.

Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbija kaže za “Blic” da je u oba slučaja – bilo da su opštine izdvajale više ili manje novca od onog što je propisanog zakonom – to loše.

Četrdeset odsto gradova i opština ne objavljuje i ne ažurira informacije o lokalnom budžetu.

– Generalno, u kontekstu aktuelne kampanje ako iznos nije precizno raspoređen, moguća je samovolja pri određivanju, ali i stranke koje smatraju da su oštećene mogu tražiti naknadu štete. U slučaju gde su opštine i gradovi izdvojili više od dozvoljenog novca može se doći u situaciju da stranke budu u obavezi da u naredni budžet vrate taj višak koji su dobile. Međutim, teško je vratiti novac na taj način jer ukoliko ne prođu na izborima i ne ostanu na vlasti, taj veći iznos ne može da im se umanji u narednom budžetu – objašnjava Nenadić.

U drugom slučaju, ako je izdvojeno manje novca, samo na prvi pogled deluje kao bolja varijanta nego da stranke dobiju više para.

– Stranke imaju puno pravo da tvrde da su imale neravnopravne uslove za izbornu trku i da traže od države da im se ta šteta nadoknadi – ističe Nenadić.

On, međutim, naglašava da “ovi propusti lokalnih samouprava u vezi s budžetom nisu za čuđenje niti su jedini u Srbiji”.

– Izdvojena suma za redovni rad političkih subjekata pogrešno je određena i u republičkom budžetu a da za finansiranje predsedničke izborne kampanje nije izdvojen ni dinar, iako je izborni proces, bez obzira na to da li je Boris Tadić skratio mandat, morao da započne ove godine – poručuje Nenadić.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here