Home Vesti Biografije novih ministara u Vladi Srbije

Biografije novih ministara u Vladi Srbije

730
0
Biografije novih ministara u Vladi Srbije
Foto: Tanjug

Nova Vlada Srbije, osma od 2000. godine, imaće osam novih članova i jednak broj resora kao i prethodna.

Novi ministri biće, prema predlogu mandatara Aleksandra Vučića, Branislav Nedimović, Mladen Šarčević, Nela Kuburović, Ana Brnabić, Vladan Vukosavljević i Goran Knežević. Vlada će dobiti i dva nova ministra bez portfelja – Slavicu Đukić Dejanović i Milana Krkobabića.

Branislav Nedimović biće novi ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine. On je bio gradonačelnik Sremske Mitrovice u dva mandata. Rоđеn je 1977. gоdinе u Srеmskој Mitrоvici i diplomirani je pravnik.

Bio je član Demokratske stranke Srbije, a republički poslanik bio je od 2004. do 2008. godine. DSS je napustio 2011. godine i osnovao grupu građana „Vredna Mitrovica“, koja je nastala objedinjavanjem više nevladinih organizacija. Član je SNS od 2015. godine, a u Predsedništvu SNS je od 2016. godine. Oženjen je i otac dvoje dece.

Za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, umesto Srđana Verbića, predložen je generalni menadžer Obrazovnog sistema „Ruđer Bošković“ Mladen Šarčević. Rođen je u Beogradu 1957. godine, gde je završio Prirodno-matematički fakultet. Osnovao je više privatnih škola u Srbiji i u regionu, među kojima su gimnazija „Milutin Milanković“ i ekonomska škola „Kosta Cukić“.

Kako je navedeno na sajtu Obrazovnog sistema „Ruđer Bošković“, Šarčević je od početka profesionalnog angažovanja bio posvećen obrazovanju na fakultetu, u srednjim i osnovnim školama „i kao profesor je postizao vrhunske rezultate“. Oženjen je, otac dvoje dece.

Ministra privrede Željka Sertića zameniće Goran Knežević, funkcioner SNS, koji je od jula 2012. do septembra 2013. godine bio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u vladi čiji je premijer bio Ivica Dačić.

Nakon rekonstrukcije vlade 2013. godine više nije bio na ministarskom mestu, a za vreme njegovog mandata desila se afera sa dozvoljenom koncentracijom aflatoksina u mleku. Bio je tri puta gradonačelnik Zrenjanina.

Uhapšen je 2008. godine „u akciji protiv građevinske mafije“, kada je na vlasti bila Demokratska stranka, čiji je tada bio funkcioner, a optužbi je oslobođen u novembru 2012. godine. Član SNS je od 2010. godine. Od 2014. godine član je Odbora direktora NIS-a. Oženjen je, otac četvoro dece.

Za ministarku pravde predložena je Nela Kuburović, rođena 1982. godine, dosadašnja pomoćnica ministra pravde. Na toj funkciji zameniće Nikolu Selakovića. Nela Kuburović diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 2005. godine. Od 2006. godine radila je u Prvom opštinskom sudu u Beogradu, gde je postala sudijski pomoćnik.

Od decembra 2008. do avgusta 2009. godine radila je u Ministarstvu pravde, kao savetnik za pružanje stručne pomoći Visokom savetu pravosuđa. Od avgusta 2009. godine radila je u Sektoru za normativne poslove, a od maja 2013. godine u Odeljenju za statusna pitanja sudija u Visokom savetu sudstva bila je načelnik. Učestvovala je u izradi više zakona.

Nova ministarka državne uprave i lokalne samouprave biće Ana Brnabić, na funkciji će zameniti Kori Udovički.

Brnabićeva, rođena 1975. godine, predsednica je Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. Ima MBA diplomu iz marketinga s univerziteta Hul, u Engleskoj, i više od devet godina iskustva na menadžerskim pozicijama na različitim projektima međunarodnog razvoja, kao i u Vladi Srbije.

Izvršni je direktor Peksim fondacije od njenog osnivanja 2010, a pored toga, angažovana u kompaniji Kontinental vind Serbija, gde je radila na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin. Osnivač je NALED-a, kao viši koordinator USAID-ovog programa za ekonomski razvoj opština i od tada sarađuje sa Izvršnom kancelarijom na jačanju kapaciteta.

Predsednica je Savetodavnog odbora Etno mreže nacionalnog proizvođača rukotvorina koje obuhvata više od 500 žena iz svih krajeva Srbije, organizovanih zadruge ili udruženja, koja doprinose negovanju tradicije i starih zanata.

Ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca zameniće gradski sekretar za kulturu Beograda Vladan Vukosavljević. Rođen je 1962. godine, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Gradski sekretar za kulturu bio je od 2013. do 2016. godine.

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović rođena je 1951. godine u Rači Kragujevačkoj. Od аvgustа 2014. godine bila je direktorkа Bolnice zа psihijаtrijske bolesti „Dr Lаzа Lаzаrević“ u Beogrаdu. Redovnа je profesorkа nа Medicinskom fаkultetu u Krаgujevcu. Član je i funkcioner SPS-a.

U prelaznoj Vladi Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. bila je ministarka za brigu o porodici. U dva mandata bila je poslanik u Skupštini Srbije i u dva mandata savezni poslanik. Ministarka zdravlja bila je od jula 2012. do aprila 2014. godine. Od 2008 godine bila je predsednica Skupštine Srbije, a 2012. godine dva meseca je bila i vršilac dužnosti predsednika Srbije, pošto je predsednik Boris Tadić podneo ostavku.

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić predložen je za ministra bez portfelja. Rođen je 1952. godine, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Za zamenika gradonačelnika Beograda izabran je 2008. godine.

Na toj funkciji bio je do 2012, a te godine imenovan je za direktora JP „Pošta Srbije“. Bio je biran za odbornika u Skupštini grada 2008, 2012 i 2014. godine. Od 2012. do 2016. u tri mandata bio je biran za poslanika Skupštine Srbije. Oženjen je i ima dvoje dece.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here