Home Izbori U izbornoj trci 50 stranaka

U izbornoj trci 50 stranaka

386
0
Politika - Srbija izbori
Foto: B92

Na startu za poslanička mesta u srpskom parlamentu već se postavilo 36 stranaka, pokreta i udruženja.

Kako pišu „Večernje novosti“, do isteka roka za prijavljivanje izbornih lista, očekuje se da taj broj bude veći od 50.

Najveća gužva je oko naprednjaka, na čijoj listi je još 10 stranaka. Tu su Pokret socijalista, SDPS Rasima Ljajića, PUPS, Nova Srbija, samostalni DSS, ne čelu sa Andrijom Mladenovićem, Srpska narodna partija Nenada Popovića, SPO, Karićev Pokret Snaga Srbije, Marijan Rističević iz Narodne seljačke stranke i Miodrag Linta ispred Udruženja izbeglica.

Upola manje stranaka okupilo se oko Demokratske stranke – tačno pet. U ovoj koaliciji kandidate za poslanike imaju i Nova stranka, Zajedno za Srbiju, Zajedno za Šumadiju, Pokret za Krajinu i Demokratski savez Hrvata Vojvodine.

Na listi kod Ivice Dačića i Dragana Markovića Palme „udomili“ su se još Ivan Karić, iz Zelenih Srbije, i Joška Broz, predsednik Komunističke partije.

Uz DSS i Dveri su Asocijacija malih i srednjih preduzeća (Zoran Vujović), Srpski liberalni savet (Aleksandar Nedić) i Ravnogorski pokret.

Na spisku SDS-LDP-LSV su još i „Zeleni“ i Narodni pokret. Na potvrdu liste čeka i koalicija „Složno za Srbiju – Narodni savez“, koju čine Narodna mreža, Vladana Glišića, i Treća Srbija, Miroslava Parovića.

Samostalno idu radikali, SVM, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka Muamera Zukorlića, Ugljaninova SDA Sandžaka i Pokret „Dosta je bilo“. Juče je RIK potvrdio i listu Pokreta Srpski sabor „Zavetnici“.

Ulazak u izbornu trku najavili su i iz „Levice Srbije“, i to u koaliciji sa „Preokretom“ Janka Veselinovića i Socijaldemokratskom unijom. „Rodoljubi“, koje čine „Srpski otadžbinski front“ Siniše Kovačevića, „Istočna alternativa“ Dragana Todorovića, i „Srpska liga“ Aleksandra Đurđeva na izbore će ići u savezu sa Srpsko-ruskim pokretom.

Rekord po broju stranaka koje su ušle u parlament postignut je posle izbora 2012, kada ih je bilo čak 45.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here