Home Kosovo Srpska lista: ZSO po dogovoru iz Brisela, ne po odluci suda

Srpska lista: ZSO po dogovoru iz Brisela, ne po odluci suda

120
0
Srpska napredna stranka - Srbija izbori
Foto: N1

Srpska lista osudila je izjavu specijalne predstavnice EU na Kosovu i Metohiji Natalije Apostolove da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti formirana u skladu sa odlukom Ustavnog suda u Prištini.

Srpska lista je navela da je formiranje ZSO obaveza Prištine koja je proistekla iz dogovora u Briselu i potpisana između Beograda i Prištine, „a ne na osnovu nekakvih odluka nekih sudova“.

„Srpska lista i srpski narod nikada neće prihvatiti formiranje ZSO mimo onoga što je beogradski pregovarački tim potpisao. To što je formiranje Zajednice srpskih opština do sada odlagano ne znači da smo zaboravni i da ćemo preći preko svojih interesa“, navodi se u saopštenju.

Srpska lista je dodala da je iznenađena izjavom specijalne predstavnice EU koja u procesu pregovora, kako se navodi, mora biti neutralni posrednik.

„Ako je izjava gospođe Apostolove stav EU, onda nas to razočarava, jer to znači da Unija ne poštuje čak ni one dogovore čiji su garant sprovođenja. Srpska lista neće odustati ni za milimetar kada je u pitanju formiranje ZSO i na tome će neprestano instistirati pred predstavnicima Albanaca, ali i međunarodnih organizacija“, navodi se u saopštenju.

Šefica kancelarije Evropske unije (EU) na Kosovu Natalija Apostolova rekla je ranije da Zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude formirana na osnovu zakona i odluke Ustavnog suda Kosova.

Ona je u intervju za dnevnik Zeri rekla da je i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini u kosovskom parlamentu izjavila da očekuje da Zajednica ne bude paralelna struktura već da se njom obezbedi uključivanje Srba u institucije i da će Zajednica biti korisna za sve strane.

Preuzeto sa: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here