Home Izbori Kliping: Partije agresivne, u medijima napadaju protivnike

Kliping: Partije agresivne, u medijima napadaju protivnike

176
0
Kliping - predizborna kampanja - Srbija izbori
Foto: N1

Za razliku od prethodnih izbora, kada su stranke pokušavale da privuku glasače predstavljajući u medijima svoj program, u ovoj kampanji partije su se odlučile na agresivniji nastup, jer napadi na političke protivnike predstavljaju skoro polovinu od ukupnog broja medijskih objava, pokazala je analiza agencije Kliping.

Ilija Vučević iz Klipinga kaže da napadi na političke protivnike predstavljaju skoro polovinu od ukupnog broja medijskih objava posvećenih predizbornim aktivnostima. Od početka kampanje traje sukob između lista oko SNS i DS, ali su prisutni i sukobi na između SNS i SPS, SRS i DSS-Dveri i SNS i SDS-LDP-LSV.

Osim kritike konkurentskih stranaka, najzastupljenije medijske poruke partija opšteg su karaktera, odnosno ne predstavljaju konkretna predizborna obećanja i predloge, već u načelu govore o boljoj budućnosti, uspehu, snazi, pomirenju, jedinstvu, nadi.

Konkretna obraćanja na temu ekonomije, poljoprivrede, položaja radnika, penzionera ili mladih, bila su tek neznatno zastupljena u medijima sa ukupno 10 odsto udela u člancima posvećenim kampanji za republički parlament, rekao je Vučević.

SNS je tokom prvog meseca kampanje uglavnom slala uopštene poruke o boljoj budućnosti i kritikovala Demokratsku stranku, dok su demokrate najveći broj izjava dale o napadu na njihove aktiviste.

Koalicije SPS-JS i SDS-LDP-LSV su vodile tematski najraznovrsnije kampanje, radikali su slavili zbog oslobađajuće odluke Haškog tribunala, dok su predstavnici liste DSS-Dveri akcenat stavili na spoljnopolitičke teme, zaključuje se u analizi agencije Kliping.

Kliping je predstavio rezultate analize predizbornih poruka koje su politički činioci slali svojim biračima kroz štampane medije u toku prvog meseca kampanje.

Koaliciona lista oko Srpske napredne stranke i njen lider Aleksandar Vučić bili su ubedljivo najčešće pominjane teme sa 1402, odnosno 1447 pominjanja.

Za naprednjicima slede DS sa 881, SPS sa 646 i SRS sa 477 pominjanja, dok su iza premijera Vučića u medijima bili najprisutniji Vojislav Šešelj sa 576, Ivica Dačić sa 395 i Bojan Pajtić sa 351 pominjanjem. Svi ostali politički činioci dobili su znatno manje prostora u medijima.

Bolja slika o zastupljenosti političkih partija, u okviru 3.700 analiziranih objava iz štampanih medija, dobija se ukoliko se posmatraju samo objave u kojima su stranke dobile primarni, odnosno promotivni i negativan publicitet.

Najviše promotivnih tekstova dobila je Srpska napredna stranka, 502 objave, dok slede demokrate sa 195, socijalisti sa 172, koalicija SDS-LDP-LSV sa 161, radikali sa 156 i koalicija DSS-Dveri sa 120 medijskih objava.

Najveći broj negativnih objava ubedljivo najviše ima Demokratska stranka, čak 170, što je neznatno manje od promotivnih objava o toj predizbornoj listi. Iza demokrata, po broju negativnih pojavljivanja, slede naprednjaci sa 138, dok su ostale partije znatno manje kritikovane.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here